Com funcionen els sistemes de reutilització d’aigües grises

Com funcionen els sistemes de reutilització d’aigües grises

Fins ara hem centrat la majoria dels posts explicar sistemes que ens ajuden a reduir el consum energètic de les nostres cases, però no hem parlat d’un altre vector que resulta clau a l’hora de valorar el nivell de sostenibilitat d’una casa: l’aigua. Com tots sabem,  els nous hàbits de consum i el progressiu augment del preu ha fet que les factures de l’aigua siguin cada cop més importants en un habitatge. Per tant, no podem parlar d’una casa ecològica si no tenim en compte solucions que ens permetin reduir el consum d’aigua.

En el post d’avui us volem explicar un dels sistemes d’estalvi d’aigua que cada cop estan més presents al mercat i que permet  una disminució del consum domèstic  d’entre un 35% i un 45%: Els sistemes de reutilització d’aigües grises, que consisteixen en la recollida de les aigües procedents de dutxes i banyeres per alimentar les cisternes dels vàters. A partir d’aquest  principi bàsic s’han desenvolupat diferents models que s’adapten a qualsevol tipus d’edifici, tot i que existeixen varis tipus d’instal·lacions en funció de la tipologia d’habitatge en la que intervenim:

Edificacions amb soterrani

Tipologia adequada per a totes aquelles edificacions que disposin de soterrani  o garatge situat a un nivell inferior als banys, dutxes o lavabos. La captació de les aigües grises es fa per gravetat, mentre que la distribució cap a les cisternes dels vàters s’efectua mitjançant un grup de pressió.

Edificacions amb espai receptor i emissor en planta

Quan no es disposa d’espai suficient en un nivell inferior, es pot optar per ubicar una depuradora/acumulador de mida inferior del que es necessita pel volum d’aigua que cal emmagatzemar. Des d’aquest punt, es distribueixen les aigües grises fins als dipòsits acumuladors situats en un nivell superior, com per exemple un terrat. La distribució fins a les cisternes dels vàters es fa per gravetat.

Edificacions en planta

Quan l’espai ens impossibilita situar la depuradora en un nivell inferior, ens podem valer de les alternatives següents:

• Utilitzar un dipòsit receptor de les aigües grises, que sense ser tractades es dirigeixin a la depuradora.

• Ubicar la depuradora en un terrat o en un nivell superior a la recepció de les aigües grises. Aquesta depuradora pot constar d’un únic mòdul o de diversos, per adaptar-se a l’espai disponible, o per repartir millor la càrrega sobre l’estructura de l’edifici.

• Distribuir l’aigua fins a les cisternes dels vàters per gravetat o mitjançant un grup de pressió.

Com veieu, hi ha solucions per tots els gustos. Si viviu en un pis estàndard i no disposeu de gran espai, el més recomanable és utilitzar un dipòsits amb filtratge incorporat, que ubicarem dins el moble del lavabo. El seu funcionament és molt senzill: l’aigua procedent de la pica es recull, es filtra i es desinfecta i es condueix dins la cisterna del vàter. Aquests sistemes costen uns 400 euros i poden arribar a estalviar 30.000 litres d’aigua a l’any en una casa, segons els seus fabricants.

Si voleu reduir el consum d’aigua i/o energètic de les vostres cases i convertir-les en habitatges més eficients i ecològics, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

This Post Has One Comment

  1. 바카라

    I love what you guys are up too. This kind of clever work and reporting!
    Keep up the fantastic works guys I’ve added you guys to our blogroll.

Deixa un comentari