Com podem evitar els camps electromagnètics a les nostres cases?

Com podem evitar els camps electromagnètics a les nostres cases?

Últimament ens trobem molts clients preocupats pel què s’ha anomenat “l’edifici malalt” i que volen estar segurs de viure en una casa ecològica i també saludable. Tots recordem el cas de l’edifici de Gas Natural de Barcelona de fa uns anys, on la concentració de dispositius elèctrics en constant funcionament va afectar la salut dels seus usuaris. Tot i que són invisibles, els camps electromagnètics són un aspecte important a tenir en compte a l’hora de dissenyar un edifici i en els últims temps s’està considerant la seva importància en els edificis d’habitatges, ja que cada vegada trobem més aparells potencialment contaminants en les nostres cases.

Els camps electromagnètics són àrees d’energia que rodegen els dispositius elèctrics, i són provocats pels cables d’alta tensió, les antenes de telefonia i els aparells elèctrics. Un exemple d’això és la normativa actual que obliga a situar les torres d’alta tensió a més de 25 m. de distància dels edificis d’habitatges. Però també poden arribar a emetre contaminació electromagnètica els telèfons mòbils, els aparells amb wifi o el Bluetooth. El problema és que tot plegat pot acabar causant electrohipersensibilitat (EHS), explicació d’algunes patologies cròniques com la fatiga crònica i molts altres problemes recurrents de salut. Tot seguit us resumim alguns consells per evitar els camps electromagnètics a l’interior dels nostres habitatges:

Interior habitatge: Evitar l’efecte stand-by

Els televisors, routers wi-fi, aires acondicionats i ordinador són grans emissors de contaminació electromagnètica. S’ha d’evitar que quedin encesos quan no s’utilitzen i reduir l’efecte stand-by al màxim possible. Amb aquesta mesura també aconseguirem reduir les factures de la llum, ja que el fenomen stand-by és el causant d’ aproximadament el 10% del consum elèctric dels habitatges.

Una mesura a tenir en compte si volem reduir la contaminació electromagnètica consisteix en  apagar el router wi-fi tota la nit, especialment si tenim el mòbil a la tauleta, molt a prop del nostre cap, connectat a internet via wi-fi tota la nit. També serà important prioritzar al màxim la llum natural en el disseny dels habitatges, ja que el sistema d’il·luminació és un gran causant de camps electromagnètics. En tot cas,serà millor utilitzar sempre llums LEDS, ja que no emeten camps i redueixen el consum.

Cuina: Camuflar els electrodomèstics

L’alta concentració d’electrodomèstics a la cuina pot causar camps electrodomèstics. Si aconseguim “camuflar-los”, és a dir, integrar els electrodomèsticss en el moble de la cuina, aconseguirem disminuir aquest efecte. També serà important dissenyar la cuina per què els aparells en constant funcionament, com pot ser la nevera, no estiguin situats a prop dels dormitoris, ja que així podrem assegurar un bon descans sense cap radiació.

Banys: Llum natural i LED’S

Als banys hi ha una altra concentració electromagnètica derivada de la concentració d’instal·lacions elèctriques, preses de corrent, petits aparells i endolls. Si podem fer arribar llum natural al bany reduirem aquesta càrrega. Si no tenim més remei que dependre de la il·luminació artificial, serà millor instal·lar LEDS, ja que evitarem camps electromagnètics.

Dormitoris: L’estança més important

Si tenim en compte les hores seguides que ens passem dormint cada nit, ens adonarem que els dormitoris són l’estança on hem de ser més estrictes a l’hora d’evitar els aparells generadors de camps electromagnètics. Tot i que aparentment els dormitoris no haurien d’acumular molts aparells elèctrics, quan comencem a afegir-hi la televisió, la radio-despertador, els telèfons i els carregadors del mòbil funcionant tota la nit podem dir que tenim un focus de radiació molt perillós.

Carregar el mòbil abans d’anar a dormir (o en una altra habitació) o evitar deixar enceses ràdios i televisors tota la nit ajudarà a reduir l’exposició als camps electromagnètics. Segur que coneixeu algú que té el costum de dormir amb la ràdio encesa tota la nit. Pregunteu-li si pateix mal de cap sovint?

Bé, esperem que us hagi servit aquest article. Existeixen aparells de mesura i experts en la matèria que es dediquen a analitzar els habitatges i buscar camps electromagnètics, ja que s’està demostrant que tenen un efecte molt directe sobre la salut de les persones. Si hi esteu interessats, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu.

Deixa un comentari