Consells per reduir el consum dels electrodomèstics

Consells per reduir el consum dels electrodomèstics

El passat divendres 12 de juliol el Govern Central va anunciar una nova pujada de la factura elèctrica amb l’objectiu d’acabar amb el famós dèficit de tarifa, que ha provocat que entre el 2003 i el 2011 el preu de la llum s’hagi incrementat un 63%. Com ja vam veure en l’article anterior Consum energètic d’un habitatge: Quanta energia gasten les nostres cases?l’ús dels electrodomèstics representa aproximadament un 20% del consum energètic d’un habitatge tipus a Catalunya, per tant, ara més que mai s’ha d’intentar reduir la despesa que suposen aquests aparells.

Per aquest motiu hem decidit publicar aquest post en què us donarem unes senzilles pautes a seguir basades en les recomanacions que fa  L’Institut Català d’Energia(ICAEN). Com ja sabeu, fa uns anys que els electrodomèstics de la línia blanca (rentavaixelles, rentadores, assecadores, rentadores/assecadores combinades, refrigeradors i congeladors) s’identifiquen amb una etiqueta energètica que ens ajuden a triar un aparell amb un consum més baix. Però comprar un electrodomèstic eficient no és la única mesura per estalviar energia, per això cal tenir en compte les mesures d’estalvi que podem aplicar en cada aparell:

La rentadora

 1. La rentadora és un electrodomèstic amb una potència elèctrica important, normalment d´uns 2.000 W. Considerant que la majoria de les llars acostumen a tenir potències cotnractades de 3.300-4.400 W, quan utilitzeu la rentadora amb un programa d´aigua calenta, cal anar en compte de no utilitzar gaire electrodomèstics més, ja que podrien saltar els ploms.
 2. Sempre que es pugui, cal rentar en fred. La rentadora, després del frigorífic és l’electrodomèstic que més energia consumeix. El 90% de l’energia que fa servir la rentadora és per escalfar l’aigua, és a dir, amb un programa a 90ºC es consumeix 4 vegades més energia que amb un programa a 40ºC.
 3. Les rentadores bitèrmiques (amb dues entrades d´aigua, una per l´aigua calenta i l´altra per a la freda) permeten estalviar energia ja que a l´entrar aigua calenta sanitària a la rentadora les resistències han de treballar menys. Tanmateix, l’ús d´aquestes rentadores no és recomanable quan es disposa d´un sistema elèctric d´aigua calenta sanitària.
 4. Netegeu el filtre de la rentadora regularment, funcionarà millor i estalviarà energia.
 5. L´etiquetatge energètic de les rentadores ens informa dels nivells d´eficiència del rentat i l´assecat per separat (en el cas dels equips combi), el consum d´aigua, el soroll (tant en la centrifugació com en el rentat) i la velocitat de la centrifugació (aquesta proporciona un assecat més ràpid però alhora consumeix més energia).

L’assecadora

 1. L´assecadora és un electrodomèstic que consumeix molta energia, ja que la potència de les resistències treballa al voltant dels 3.000 W i el temps normal d´un programa d´assecat és de 60 minuts. Per tant, per evitar problemes de potència, cal tenir en compte quins aparells funcionen simultàniament amb l´assecadora.
 2. Existeixen dues tipologies d´assecadores, les d´evacuació, que diposen d´un conducte que extreu l´humitat cap a l´exterior, i les de condensació, que recullen la humitat en una safata que després cal buidar.
 3. L´etiquetatge energètic de les assecadores informen del consum energètic, la capacitat de càrrega, la tipologia i el nivell de soroll d´aquests electrodomèstics.
 4. Si disposeu d’espai suficient, l’escalfor del sol és sempre el millor sistema d’assecat.
 5. Abans de fer servir l’assecadora, cal centrifugar la roba rentada per tal d’extreure el major volum d’aigua possible. Així el programa de rentat no serà tan llarg i es redueix el consum energètic.

El rentavaixelles

 1. El principal consum dels rentavaixelles és degut al funcionament de les resistències encarregades d´escalfar l’aigua en els programes de rentat, els quals tenen una potència aproximada de 2.500 W.
 2. Rentar a mà amb aigua calenta pot suposar fins 60% més car que fer-ho amb el rentavaixelles.
 3. L´etiqueta energètica informa del consum energètic en el programa universal, el consum d´aigua i el nivell de soroll.
 4. Una bona opció és adquirir un equip pre-tèrmic, és a dir, un equip amb connexió al circuit de l´aigua calenta. Amb aixó, les resistències han de treballar menys perque aprofiten l´aigua calenta sanitària.

Frigorifics i congeladors

 1. Tot i que la potència del frigorífic i el congelador no es gaire important, està al voltant dels 150 W, el fet de que funcioni ininterrompudament les 24 hores del dia fa que sigui dels electrodomèstics que més consumeixen a la llar.
 2. Les prestacions del frigorífic depenen de lloc on s’ubiqui. S’ha de afavorir la circulació d’aire per la part posterior de l’equip i allunyar-lo dels focus de calor o a la radiació solar directa. La part posterior del frigorífic i el congelador ha d’estar neta i ventilada, en condicions dolentes aquests aparells poden consumir fins un 15% més.
 3. L´etiquetatge energètic d´un aparell de refrigeració d´aliments depèn de diferents paràmetres. Els principals són la tipologia i el volum de cada compratiment. Hi ha deu tipologies diferents al mercat, cadascuna de les quals té una classificació energètica i un consum propis.
 4. Si obrim o tanquem la porta de la nevera massa sovint, o aquesta tanca malament, hi hauran pèrdues de fred que faran incrementar el consum energètic.
 5. Els aliments s’han de deixar refredar a temperatura ambient abans de posar-los a la nevera. Quan es vulgui descongelar un aliment per consumir-lo al dia següent, si es descongela ficant-lo en la part de la nevera en comtes de l’exterior, es tindran guanys gratuïts de fred.
 6. La temperatura de la nevera s’ha de mantenir entre els 3 i 5ºC, en el cas del congelador no convé reduir la temperatura per sota dels -18ºC. Per cada grau més de fred, el consum augmenta un 6%.
 7. Si es forma escarxa dins del congelador, s’haurà de descongelar abans que la capa de gel sigui de 3 mil·límetres, s’aconseguiran d’aquesta manera estalvis de fins al 30%.

Si voleu reduir el consum energètic de les vostres cases i convertir-les en habitatges més eficients i ecològics, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

Deixa un comentari