Estalviar energia a casa a l’hivern gràcies a una climatització i calefacció eficient

Estalviar energia a casa a l’hivern gràcies a una climatització i calefacció eficient

Ha arribat el fred de cop  i en els darrers dies segur que molts de vosaltres heu hagut d’engegar la calefacció de casa. Com hem analitzat en altres articles, durant aquesta època de l’any és en la que consumim més energia, per tant, la pregunta és obvia: com ho podem fer per gastar menys en calefacció? L’Institut Català d’Energia ha fet una serie de recomanacions per optimitzar el consum energètic destinat a la climatització de la nostra llar. Aquests són els consells principals:

 1. Un aïllament tèrmic adequat de l’habitatge permetrà reduir les fuites de calor a l’hivern i la demanda de refrigeració a l’estiu. Així un habitatge amb els sostres i parets ben aïllats i amb finestres que tanquin adequadament pot reduir els costos de calefacció dins un 50%.
 2. Una orientació òptima de l’edifici, respectant l’orientació sud per a la façana principal i evitant els finestrals i parets mitjanceres mal aïllades cap a l’oest, contribueix a reduir les despeses energètiques.
 3. Deixar entrar la màxima radiació solar a l’hivern permet estalviar calefacció, en canvi a l’estiu si s’impedeix el pas del sol es podrà estalviar molta refrigeració. Les persianes i cortines permeten conservar la calor durant les nits d’hivern i eviten l’entrada de calor a l’estiu.
 4. Utilitzar doble vidre i passa/pas en el tancament de portes i finestres permet estalviar en el consum energètic de calefacció i refrigeració i redueix a més la contaminació acústica (soroll).
 5. Per ventilar les habitacions és suficient amb obrir una finestra durant 10 minuts. Quan ho fem tanquem la calefacció o l’aire condicionat.
 6. Es recomanable instal·lar termòstats o rellotges programables per poder regular la temperatura de les diferents estances de la llar.
 7. A l’hora d’instal·lar un equip per produir fred i/o calor a la nostra llar, es recomanable tenir en compte l’ús que es farà i les dimensions i característiques dels espais a escalfar o refredar.
 8. S’ha de realitzar un adequat manteniment i revisiódels equips de climatització, d’aquesta manera s’allargarà la vida dels equips i es millorarà la seguretat de les instal·lacions.

Molts d’aquests consells semblen prou obvis, però està bé recordar-los, ja que no sempre actuem de la manera més eficient encara que ens ho sembli. Per exemple, qui ventila la casa només 10 minuts a l’hivern? La calefacció suposa un 40% del consum total d’energia d’un habitatge a Catalunya. L’ICAEN també ens dona consell en aquest apartat:

 1. A l’hivern amb una temperatura de 19-21ºC és suficient per gaudir d’un confort adient. Reduir la temperatura un grau suposa un estalvi d’energia del 8%.
 2. A l’hivern normalment es pot apagar la calefacció de nit, ja que la calor acumulada durant el dia pot ser més que suficient.
 3. Si hem de sortir només unes poques hores de la llar, es convenient regular el termòstat de la calefacció a 15ºC (o la posició econòmica d’alguns aparells). Si per el contrari s’estarà fora moltes hores en convenient apagar totalment la calefacció.
 4. L’aire, en l’interior dels radiadors, dificulta la transmissió de calor. Per això és convenient purgar els radiadors una vegada l’any.
 5. La ubicació òptima dels radiadors és sota les finestres per afavorir la correcta difusió de l’aire calent per l’habitació.
 6. Es convenient no tapar ni obstruir els radiadors amb mobles per aprofitar al màxim la calor.
 7. Si tenim habitacions buides a la llar o que gairebé no s’utilitzen es convenient baixar la temperatura d’aquestes o tancar la vàlvula dels radiadors.
 8. Si tenim un sistema de calefacció a gas cal que la caldera estigui equipada amb encesa electrònica i elements de regulació, com ara un termòstat programable.
 9. Si tenim un sistema de calefacció elèctric convé emprar sistemes per acumulació amb tarifa nocturna.
 10. Podem tenir calefacció i aire condicionat amb un sol aparell, instal·lant una bomba de calor reversible.

Si voleu reduir el consum energètic dels vostres habitatges i convertir-los en cases ecològiques i eficients, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

Deixa un comentari