Avantatges i inconvenients del sistema de calefacció per paret radiant

Avantatges i inconvenients del sistema de calefacció per paret radiant

Quan parlem d’escalfar una casa solem pensar en radiadors, estufes, bombes de calor, etc. Però des de fa un temps s’han popularitzat altres sistemes per escalfar habitatges i oficines. Els murs i terres radiants són superfícies que mouen aigua calenta a uns 35-40 graus per petits tubs a l’hivern, o aigua a no més de 18 graus per refrescar ambients a l’estiu. La particularitat d’aquests mètodes és que són molt eficients i consumeixen poca energia per funcionar, un efecte contrari a radiadors i estufes. Elsterres radiants ja fa temps que s’instal·len al nostre país, però cada vegada sentim més a parlar dels murs radiants, el mateix sistema aplicat a les parets dels nostres habitatges.

És fàcil imaginar un terra radiant que emet calor i després una simple paret radiant d’una casa i preguntar-se: “què escalfa més, tot el paviment radiant o una única paret de la mateixa habitació?”.Encara que a priori podríem pensar que escalfa més el terra, s’ha provat que no és així. Una instal·lació del 20% de mur radiant emet la mateixa sensació de calor que el 100% del terra en la mateixa construcció. Per tant, és més econòmic instal·lar i mantenir una única paret radiant que tot un terra al mateix espai (encara que generalment és preferible instal·lar 2 parets per augmentar l’efectivitat). En els següents esquemes es pot veure perquè una paret radiant és més eficient que un terra radiant.

També hem de tenir en compte que rebre calor directament als peus i cames des del terra és molt dolent per la circulació. Per tant, si no voleu tenir problemes de varius, és millor que eviteu aquests tipus de sistemes o que els utilitzeu amb molta mesura. A més, el terra radiant és menys efectiu amb un paviment de parquet, ja que la fusta és un bon aïllant tèrmic i va en contra del sistema.

Ara que ja sabem que el sistema de paret radiant és un dels més eficients, la pregunta a fer és la següent: “Perquè no tenim tots un sistema de paret radiant a casa?”  Per respondre aquesta pregunta haurem d’analitzar els avantatges i inconvenients d’aquest sistema:

Avantatges:

Baixa temperatura

En climatització tenim una regla d’or: Més superfície de difusió = més eficiència.  Això vol dir que un sistema que aprofita tota la superfície de paret per escalfar un espai interior és més eficient que un altre que escalfa amb un focus puntual, com pot ser un radiador tradicional o una llar de foc. Aquest fenomen comporta que l’aigua que circula pels tubs d’un sistema radiant (aproximadament a 40 ºC) no necessiti escalfar-se tant com la que circula per un radiador convencional (aproximadament a 70ºC). Això fa que la caldera encarregada d’escalfar l’aigua hagi de treballar menys i, en conseqüència, consumir menys. Per tant, a la llarga és un sistema que acaba sortint més econòmic.

Parets sense obstacles

Els venedors dels sistemes de paret radiant solen dir que un dels avantatges del sistema és que consumeix menys espai. Això no acaba de ser cert, ja que sovint instal·lar aquest sistema a sobre una paret existent implica augmentar-li el gruix i perdre una mica d’espai (5 cm mínim). El què si que podem afirmar és que, un cop instal·lat, és un sistema que no afegeix obstacles a la paret, com passa amb els radiadors d’una casa convencional. A més, el fet que pugui dissipar calor i/o fred fa que puguem prescindir també dels antiestètics aparells d’aire condicionat.

Difusió més saludable

Els avantatges que fins ara hem comentat també es poden aplicar al terra radiant, però hi ha un problema que planteja aquest sistema que la paret radiant ha solucionat: rebre calor directament als peus i cames des del terra és molt dolent per la circulació. Per tant, si teniu problemes de varius, és millor que opteu per un sistema que transmeti la temperatura per la paret.

Inconvenients:

Pèrdua d’espai

Com ja hem assenyalat abans, el mur radiant implica perdre espai interior en una estança, ja que augmentarem el gruix de la paret uns 5 cm com a mínim. Tindrà més sentit instal·lar aquest sistema en casos en què ja teníem previst fer un envà sobre una paret existent, per exemple, per millorar l’aïllament de façana.

Com pengem un quadre?

Una paret radiant no es pot foradar amb l’alegria que foradem un envà tradicional, ja que tenim el risc de punxar un dels conductes a través dels quals circula l’aigua. Per tant, haurem de planificar molt bé la intervenció abans de penjar un quadre, estanteria o moble. Existeixen varis sistemes per detectar la situació exacta dels tubs, des de plantilles fins a aparells més sofisticats. Un remei casolà per detectar-los consisteix en col·locar sobre la paret un paper de fax que s’enfosqueix per la zona on passa l’aigua calenta, permetent veure més o menys la situació dels tubs.

Dificultat de càlcul

Com que és un sistema molt nou, el càlcul no resulta tant fàcil com amb els radiadors, ja que no tenim la seguretat d’encertar com passa amb els sistemes tradicionals que fa anys que es col·loquen. Se sol utilitzar una fórmula que diu que s’ha de instal·lar l’equivalent al 30% de la superfície en planta de l’estança. Per exemple, si tenim una sala d’estar de 20 m2 haurem instal·lar un mínim de 6 m2 de paret radiant. Si podem, és millor col·locar-la en la paret de façana, ja que és per on s’escapa el fred d’una estança.

Preu elevat

La solució de paret radiant resulta una mica més cara que el terra radiant o els radiadors tradicionals. Però, com hem vist en altres posts dedicats a parlar de sistemes que milloren l’eficiència energètica d’una casa, s’ha de tenir en compte que a la llarga ens estalviarem forces diners en climatització. Per tant, s’hauria de analitzar en cada cas amb quan temps s’amortitzarà la inversió i valorar detalladament els avantatges i inconvenients del sistema.

Si voleu reduir el consum energètic dels vostres habitatges i convertir-los en cases ecològiques i eficients, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

Deixa un comentari