5 Consells per estalviar en climatizació a l’hivern

5 Consells per estalviar en climatizació a l’hivern

Tot i que pel temps que fa no ho sembla, ja portem un mes de tardor i d’aquí poc vindrà el fred de veritat i haurem d’augmentar considerablement el nostre consum en climatització. Com ja hem vist en altres posts, la calefacció suposa més del 40% del consum energètic d’un habitatge, per tant, seria bo tenir en compte algunes mesures passives que ens poden ajudar a reduir aquest cost.

Temperatura: una temperatura interior de 19 a 21 graus dóna una bona sensació de confort durant el dia. L’ambient de la casa no ha de ser l’oposat al que correspon a l’estació de l’any.

Ventilació de la llar: cal dedicar-li deu minuts diaris a una hora que dependrà de la temperatura externa (migdia quan fa fred, primera hora del matí quan fa calor). Si ventilem més de deu minuts a l’hivern estem perdent gran part de l’aire calent que hem acumulat a l’interior de l’habitatge i obliguem a augmentar la despesa energètica.

Orientació de l’edificació: en edificis o cases de nova construcció, i depenent de l’espai, cal recuperar la vella saviesa arquitectònica de l’orientació d’acord amb les característiques del terreny, respectant el sentit sud de la façana principal i evitant els finestrals i les parets mitjanceres mal aïllades cap a l’oest. Si teniu obertures a cares diferents de l’edifici, podeu provocar corrents d’aire molt eficients per refrescar.

Aïllament tèrmic: un aïllament correcte permet reduir l’ús de calefacció a l’hivern i de refrigeració a l’estiu. És important assessorar-se de les característiques de l’edifici, ja que depenent d’aquestes característiques i de les pautes de residència (presència intermitent o continuada) convé col·locar aïllament a l’interior o l’exterior, especialment a les parets de les façanes orientades al nord i al sud. En el cas d’àtics cal aïllar també el sostre; en habitatges unifamiliars, el sostre i el terra. També cal aïllar els dipòsits i les canonades d’aigua calenta. En tots els casos cal evitar fer servir aïllants amb productes que afectin la capa d’ozó (escumes amb gasos de CFC).

Complements per equilibrar la temperatura: deixar entrar el sol al màxim a l’hivern permet estalviar calefacció, i impedir-ne el pas a l’estiu permet estalviar molta refrigeració.

Finestres: el doble vidre permet estalviar calefacció (el 25 % d’energia) i proporciona protecció contra la contaminació acústica. Tenir cura de la seva estanqueïtat incrementa encara més l’estalvi. Construir ràfecs a les façanes permet evitar que la casa s’escalfi en hores de màxima calor.

Persianes: molt importants, ajuden a ventilar la casa a l’estiu i a bloquejar el pas del sol. Si estan encastades a la paret de façana, la caixa ha d’estar aïllada tèrmicament.

Cortines: permeten conservar la calor de les habitacions durant les nits d’hivern i evitar l’entrada de radiació solar quan no es desitja.

Distribució de les cambres: cal escollir les habitacions on es passa la major part del temps a l’estiu o a l’hivern d’acord amb la seva situació a l’edifici i la facilitat de ventilació a l’estiu i d’escalfament a l’hivern.

Totes aquestes mesures són passives, és a dir, que no depenen de màquines i/o instal·lacions, sinó de les propietats dels materials, el disseny de l’edifici i l’ús que en fem. Són les primeres accions que hem de tenir en compte abans de pensar en comprar aparells més o menys eficients de climatització.

Si voleu reduir el consum energètic dels vostres habitatges i convertir-los en cases ecològiques i eficients, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

Deixa un comentari