6 Consells per dissenyar una cuina eficient i sostenible

6 Consells per dissenyar una cuina eficient i sostenible

L’eficiència energètica i la millora del benestar són les premisses principals per a una cuina bioclimàtica. Els electrodomèstics eficients que consumeixen menys energia, la il·luminació de baix consum o un bon aïllament redueixen considerablement el consum. La pintures naturals, el sistema de ventilació o l’ús de materials reciclats ajuden a tenir un espai més saludable.

Materials saludables

És recomanable que el mobiliari sigui  lliure de formaldehids. Ho podem aconseguir amb taulers de DM amb aquesta especificació o amb fustes naturals envernissades o pintades amb acabats naturals: vernissos o pintures naturals. En general, hem de procurar utilitzar materials naturals amb ecoetiqueta i materials monocomponents.

Pel que fa a les taulells, millor que siguin de materials naturals com la fusta o el marbre. També podem usar materials sintètics si les coles usades en la seva elaboració són naturals o no nocives. A l’hora de pintar, és millor utilitzar pintures ecològiques o naturals, que no tinguin bases de productes tòxics.

Reforma interior d’habitatge situat a Avinguda Gran Via Jaume I 67 de Girona (Pis 2on)

Bon aïllament de l’espai

La cuina és un espai on podem passar moltes hores, i on sovint tenim fred o passem llargues hores de calor. És important aïllar aquest espai correctament, és a dir, introduint un bon aïllament en façana i fusteries d’altes prestacions tèrmiques.

A causa de la concentració d’electrodomèstics, la cuina pot tenir una temperatura més alta que la resta de la casa. Per tant, a l’hora d’introduir sistemes de calefacció, ja siguin radiadors o aire condicionat, hem de procurar que siguin regulables a cada espai.

Reforma interior de banys i cuina al Passatge Farinera Teixidor 1 de Girona

Bona ventilació de la cuina

El sistema de ventilació ha de garantir una bona renovació d’aire per evitar humitats, ventilacions o aires viciats. Es pot instal·lar un sistema de ventilació permanent. Si és per conductes, es pot unir a la ventilació dels banys i que capti aire net de l’exterior i l’aspiri per les parts humides de la casa, cuina i banys, de manera s’elimini a través del pati de llums. Aquests sistemes es poden adaptar a les necessitats de cada espai en cada moment, en funció de les necessitats, eliminant l’aire viciat i substituint-lo per aire net, evitant les condensacions.

Controlar el consum d’aigua

Les aixetes monocomandament són més eficients que els tradicionals, amb un comandament per a l’aigua calenta i un altre per al fred. A més hem de procurar que les aixetes vinguin amb airejadors, una peça a la boca de l’aixeta que redueix el cabal de l’aigua, crea un doll uniforme i aconsegueix reduir fins a en un 30% el consum d’aigua. Les columnes i aixetes termostàtiques d’última generació regulen amb més eficàcia el caudal i la temperatura, podent aconseguir un estalvi del  40% en la despesa d’aigua de la casa.

Reforma interior de cuina al carrer Ramon Folch 3 de Girona

Il·luminació eficient

És important aprofitar al màxim la llum natural. La il·luminació artificial ha de complir dues funcions: la primera és la il·luminació general de tota la cuina i després potenciar la llum en les zones de treball. El més recomanable és utilitzar llums tipus LED’s, que redueixen el consum elèctric, desprenen menys calor i milloren les prestacions de durabilitat i manteniment.

Electrodomèstics de baix consum

Hem de prioritzar la tria d’electrodomèstics amb certificació A o A + que ens garanteixen un alt grau d’eficiència energètica. El sobre-cost de compra inicial s’amortitza amb l’estalvi d’energia. Es recomana utilitzar renta-vaixelles i rentadores bitèrmiques, és a dir, que disposen d’una doble entrada d’aigua, calenta i freda, de manera que quan consumeixen aigua calenta, utilitzen directament l’aigua calenta de la caldera, sistema molt més econòmic.

La distribució dels electrodomèstics també ens pot ajudar a reduir-ne el consum. És molt comú que les cuines modernes col·loquin nevera i forn molt junts, però el recomanable és deixar un espai o armari entre tots dos. La calor que surt d’aquests electrodomèstics farà que la nevera hagi consumir més per mantenir la seva temperatura.

Si voleu reduir el consum energètic o d’aigua dels vostres habitatges i convertir-los en cases ecològiques i eficients, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

 

Deixa un comentari