972220594 info@incovi.com
8 Consells per viure en un habitatge saludable

8 Consells per viure en un habitatge saludable

Segons l´últim “Baròmetre de l’habitatge saludable” de Velux, un de cada deu espanyols declara viure en immobles poc saludables, és a dir, amb humitats, manca de llum natural, calefacció inadequada o ventilació i aïllament deficients. Per aquest motiu cada vegada hi ha més interès en viure en un habitatge saludable, raó per la qual fa temps que va néixer a Estats Units el Wellness Real Estate.

Es tracta d’una tendència que combina construcció i medicina a l’hora de planificar nous edificis o rehabilitar els ja existents. Segons aquest estàndard, els edificis s’han de construir amb materials que no emetin components nocius, que previnguin l’aparició de bacteris, que eliminin les males olors i que redueixin el nivell de soroll fins als nivells de confort desitjats.

A més, han de ser habitatges que disposin de sistemes que assegurin que en el seu interior tot és el més saludable possible: sistemes de ventilació amb filtres d’aire d’alta eficiència; depuradora d’aigua amb filtres de carboni actiu; parets amb sistemes de protecció davant les radiacions externes; sistemes d’il·luminació autoregulables segons la llum natural. Aquestes mesures contribueixen a crear un ambient de tranquil·litat en l’habitatge, a reduir el nivell d’estrès i a millorar l’estat d’ànim de les persones.

Els habitatges saludable es basen en aquests principis:

Aire net: L’aire dels espais interiors està 2,5 vegades més contaminat que el de l’exterior, de manera que és necessari ventilar adequadament i comptar amb un filtrat antimicrobià per evitar infeccions respiratòries. La idea és disminuir també les emissions de CO2, de manera que convé incorporar sistemes que permetin la ventilació natural creuada, a través de finestres, finestrals, porxos o qualsevol altre mecanisme perquè entrin llum i aire fresc a l’interior.

Il·luminació natural: S’ha d’aprofitar al màxim la llum solar, que es pot complementar amb llum artificial, autoregulant i seguint el cicle circadià: llum natural més intensa al matí i més suau cap al tard. Amb això, es respecta el nostre propi cicle del son, evitant alteracions d’aquest, insomni o mals de cap.

Eficiència energètica: L’objectiu és un consum energètic proper a zero, amb instal·lacions i electrodomèstics d’alta eficiència i l’ús d’energies renovables. L’energia solar, la biomassa o l’aerotèrmia són alguns dels sistemes més eficients i responsables amb el medi ambient que trobem actualment al mercat.

Materials responsables: Una casa saludable comença a ser-ho des de la seva construcció, de manera que els materials com fustes, revestiments, acabats, segelladors o pintures no han de contenir elements tòxics. En canvi, poden ser ecològics, antimicrobians, sense olors i lliures de substàncies nocives per a la salut. És important utilitzar pintures ecològiques, amb base d’aigua o llet, sense olors i amb baix contingut en COV (compostos orgànics volàtils), clau per combatre les al·lèrgies i els problemes respiratoris.

Camps electromagnètics a mínim: Els sistemes nerviós i immunològic es veuen afectats per la perllongada i excessiva exposició a les radiacions elèctriques i magnètiques. Per això, convé reduir-los. És convenient aïllar els dormitoris amb pantalles que repel·leixin aquesta radiació o pintures especials que actuen com a escuts enfront d’elles.

Aigua pura: Existeixen filtres de carboni actiu i membranes d’osmosi inversa per depurar l’aigua. Una casa saludable és també respectuosa amb l’entorn, així que per no malbaratar aigua s’ha d’optar per dispositius d’estalvi i ús eficient de l’aigua en aixetes i inodors.

Aïllament acústic: Tant l’excés de soroll aeri (propagat per l’aire fins al nostre sentit) com el d’impacte (produït pel xoc d’objectes, transmès a través d’estructures) són contaminants, atemptant contra la nostra salut. En una casa saludable, el soroll no pot superar els 40 decibels. Si supera aquest límit raonable, és indispensable instal·lar aïllants de qualitat.

Aïllament tèrmic: Tan important com evitar que la nostra casa estigui freda és que no sigui calorosa, per la qual cosa la calefacció i climatització han de ser adequades. Per a això, l’envoltant de l’edifici, parets exteriors, coberta i solera han de presentar bons materials d’aïllament amb el gruix acord per optimitzar la seva funció, sense que es formin ponts tèrmics (pèrdues d’energia). En aquest punt, també cal garantir que portes i finestres siguin hermètiques, perquè no es coli el fred a l’hivern i no s’escalfi més la casa a l’estiu.

A Incovi treballem amb el model ECO8, del qual vam ser co-creadors i impulsors, que certifica la construcció d’edificis responsables, innovadors i sostenibles. El model s’estructura en 8 principis generals, dissenyats conforme les tres vessants de la sostenibilitat, procurant integrar el medi ambient, la societat i l’economia d’una manera equitativa i beneficiosa per l’edifici i els seus usuaris.

Si voleu convertir les vostres llars en habitatges saludables, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

 

Deixa un comentari

Close Menu