Per què la rehabilitació energètica dels nostres edificis és més necessària que mai?

Per què la rehabilitació energètica dels nostres edificis és més necessària que mai?

Durant la Setmana Europea de l’Energia Sostenible que es va celebrar el passat mes de juny es va posar focus en què ens trobem en un moment de transició energètica que ens portarà a abandonar les fonts d’energia basades combustibles fòssils. I entre els àmbits que es van tractar, l’arquitectura i l’edificació es consideren com a elements claus en aquest procés.

D’acord amb dades recopilades per la Fundación La Casa que Ahorra “més del 50% del parc d’habitatges construïts a Espanya daten de 1980 o abans i la rehabilitació energètica dels edificis presenta un potencial de fins a un 80% en la reducció de la demanda d’energia”. Per altra banda, un estudi recent de la Plataforma d’Edificació Passivhaus ha calculat que Barcelona podria estalviar-se prop de 600.000.000 € si el 100% dels seus habitatges estiguessin construïdes sota l’estàndard de construcció Passivhaus

El retorn d’inversió d’estalvi d’emissions en aquest sector és molt més ràpid en comparació amb altres sectors com l’agricultura o la indústria, com podem observar en el gràfic del WRI (World Resources Institute):

Tot plegat indica que la rehabilitació és un dels principals reptes que s’han de dur a terme de cara a complir amb els objectius que ha marcat la UE des de la perspectiva de la pobresa energètica, la descarbonització del parc d’edificis, les tècniques que existeixen per aconseguir edificis la demanda d’energia sigui mínima, els edificis intel·ligents, etc.

Quins beneficis aporta la rehabilitació energètica?

Entre els avantatges de preparar els nostres edificis davant aquest nou escenari es troben les següents:

  • Menor dependència de l’exterior. L’energia que Espanya importa d’altres països es veurà reduïda si els edificis, responsables del 40% del consum d’energia de la UE, redueixen la seva demanda amb intervencions profundes i integrals. En 2017, el 85% del dèficit comercial espanyol va correspondre als més de 19.000 milions d’euros gastats en la compra de combustibles fòssils.
  • Reduir els índexs d’atur. La rehabilitació energètica dels edificis genera ocupació -diferents estudis xifren al voltant de 19 llocs de treball directes per cada milió d’euros invertit- i dinamitza un sector que ha estat i és capaç d’impulsar l’economia.
  • Menys costos sanitaris. La rehabilitació també redueix els costos en salut del país en evitar malalties, baixes laborals, ingressos hospitalaris i morts prematures associades al mal estat de la nostra edificació. Rehabilitant els edificis dels anys 60-80 del segle passat, l’administració pública podria estalviar-se fins a 370 euros anuals per habitatge associats a costos sanitaris i laborals.
Vestíbul de l’edifici que hem rehabilitat recentment a la Ronda Ferran Puig 7 de Girona.

 

Des d’Incovi constatem diàriament que la demanda d’edificis eficients i sostenibles va en augment, i la prova és l’èxit que estant tenint els projectes de rehabilitació energètica que estem duent a terme a la ciutat de Girona. És clau que l’usurari demani aquest tipus d’habitatges per poder renovar mica en mica l’actual parc immobiliari. Som optimistes, però no podem perdre el temps.

Si voleu reduir el consum energètic o d’aigua dels vostres habitatges i convertir-los en cases ecològiques i eficients, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

Deixa un comentari