5 claus per tenir un ambient interior saludable

5 claus per tenir un ambient interior saludable

Ara que sembla que passarem més temps a casa, és més important que mai emfatitzar la importància de tenir un ambient interior saludable. La qualitat de l’ambient interior influeix directament en el teu descans, concentració, benestar, etc. És a dir, en la teva salut. Avui analitzarem 5 aspectes fonamentals per maximitzar el confort i la qualitat interior de l’aire a les vostres llars:

  1. Materials
  2. Temperatura
  3. Humitat
  4. Calefacció
  5. Ventilació

1 Com influeixen els materials de construcció en l’ambient interior?

En primer lloc, cal destacar la influència positiva que tenen els materials naturals a casa teva. Per tant, sempre ens referim a ells com la millor opció. Els materials naturals, per les seves característica d’higroscopicitat i difusió de vapor, tenen la capacitat de corregir la humitat i la temperatura interior, mantenint sempre uns valors òptims per a la salut.

Una altra característica dels materials naturals, és que, al no tenir materials sintètics, no creen càrregues electrostàtiques i no atreuen pols a les superfícies. També són capaços d’absorbir els possibles tòxics gasosos de l’ambient interior, a més de tenir una olor neutre i agradable.

Els materials naturals es denominen “naturals”, entre d’altres coses, per les seves baixes emissions de COV (Compostos orgànics volàtils). Al respirar evitarem d’aquesta manera, inhalar tòxics.

2 Quina temperatura és òptima per a l’interior d’una casa?

En general, la temperatura ideal és de 20-24ºC. Tanmateix, l’activitat que es realitzi en l’estada també farà variar la temperatura ideal. Com més activitat, menor serà la temperatura ideal, ja que nosaltres estarem generant càrrega de calor.

Tres exemples de quines pots ser les temperatures ideals:

Dormitori. Els dormitoris es carreguen de CO2 i unes temperatures més baixes, sobre els 18ºC, farà augmentar el contingut d’oxigen.

Zona de treball. L’activitat de concentració, es realitza millor amb una temperatura més baixa, sobre 18-20ºC. la ment està més clar i desperta.

Sala d’estar. Són espais de poca activitat i relaxació, per tant la temperatura pot ser més gran, sobre 20-22ºC.

La temperatura superficial dels materials influeix en la temperatura ambient de l’interior. Com més alta sigui aquesta, millor. Com a norma, la temperatura superficial dels materials, ha d’estar entre 2 i 5ºC més baixa que la temperatura ambient, sinó el confort disminuirà i necessitarem pujar la temperatura.

3 És millor tenir una humitat interior alta o baixa a les nostres cases?

Quan entrem en una estància amb una humitat alta, de seguida ho notem. La càrrega de vapor d’aigua en l’ambient i l’olor a humitat són dos aspectes que percebem. A més d’aquests dos aspectes, si la humitat és tan alta que s’ha convertit en patologia, la percebrem en les taques de les parets, sostres, etc.

És important saber quin percentatge d’humitat és l’òptim. El correcte seria que la humitat de casa teva estigui entre el 45 i 50%, i mai sobrepassar el 30 i 60%. Una humitat massa baixa, influeix en l’augment de la càrrega electrostàtica i la formació de pols (afeccions respiratòries). Una humitat massa alta, influeix en l’augment de la fatiga i les olors, floridura, fongs i bacteris.

Utilitzant materials naturals, hi haurà una regulació d’humitat, ja que els materials naturals, com hem comentat anteriorment, són higroscòpics.

4 Quina és la millor calefacció per a un ambient interior saludable?

La major transferència de calor en el cos de l’ésser humà es realitza sobretot pels peus i pel cap. Si pensem en el contacte superficial dels nostres peus, la calor radiant seria el que més arribaria al nostre cos.

Un terra càlid, ajudarà a tenir una temperatura superficial més alta. Tria materials que tinguin una conductivitat tèrmica menor de 0,20W/mk., Per exemple, la fusta, linòleum, rajola de suro, etc.

5 Quina és la ventilació correcta per a la teva casa?

En moltes ocasions, l’ambient interior de les nostres cases pot estar més contaminat que l’exterior. Aquesta afirmació pot ser que us sorprengui a molts, però és real i per tant preocupant. Per tant, una adequada ventilació és fonamental perquè tinguem un ambient interior saludable.

Els espais tancats es carreguen de CO2 per la pròpia respiració de les persones, i si no tenim un control dels nivells d’ell mateix, influirà en el desenvolupament de les nostres activitats.

La concentració de CO2 s’ha de mantenir per sota de nivells de 700ppm. (Partícules per milió).

La ventilació pot ser:

Natural, mitjançant ventilació creuada per finestres

Mecànica, mitjançant conductes

Mixta, les dues opcions juntes

Totes les opcions poden funcionar, l’important és que utilitzis el sistema que utilitzis, tinguis clar la importància d’una ventilació quantitativa i qualitativa.

A la ventilació natural, hauràs de portar un control manual i no perdre eficiència energètica per l’entrada d’aire fred o calent.

La ventilació mecànica, és una ventilació contínua, controlada i eficient energèticament. La millor opció podria ser una ventilació mixta, natural + mecànica, en què segons l’època de l’any puguem fer servir una o una altra.

Si voleu convertir el vostre habitatge en una casa ecològica o simplement us esteu plantejant una millora de l’aïllament de façana, envieu un correu a info@incovi.com i us resoldrem qualsevol dubte que tingueu. Si voleu construir-vos una casa ecològica d’obra nova també ens podeu enviar un correu detallant el projecte que voleu dur a terme i us assessorarem en els millors sistemes a utilitzar.

Deixa un comentari