Plaques solars: Com influeix l’angle i l’orientació de la coberta en el seu rendiment?

Plaques solars: Com influeix l’angle i l’orientació de la coberta en el seu rendiment?

Hi ha la idea errònia que no es poden instal·lar panells solars en determinats tipus de cobertes inclinades. Les raons són varies: el material, la seva ubicació, l’ombra o les dimensions.

Hi ha molts factors que fan que una teulada sigui més o menys adequada per a la instal·lació de plaques solars.  Avui revisarem dos factors que influeixen en el rendiment dels panells solars: l’orientació i la inclinació.

Orientació de la coberta

L’orientació de la coberta és un dels principals factors que determinen la quantitat de sol que veuran els panells solars al llarg del dia.

A l’hemisferi nord, els panells solars són més eficaços quan s’instal·len en teulades orientades al sud. A l’hemisferi sud, doncs orientats al nord. No obstant això, fins i tot si la coberta no està orientada directament al sud, poden produir molta electricitat. Molta gent instal·la panells solars a teulades orientades a l’est ia l’oest (i estalvia diners en fer-ho!)

En general, els panells solars orientats directament a l’est o a l’oest produeixen un 20% menys d’electricitat que si estiguessin orientats al sud. Això no vol dir que no estalviïs diners, però si pretens cobrir tot el consum d’electricitat amb energia solar, és possible que hagis d’instal·lar alguns panells més dels que necessitaria amb un sistema orientat al sud.

Inclinació de la coberta

La situació ideal és que un sistema d’energia solar fix muntat a la coberta tingui un angle igual a la latitud del lloc on s’instal·la.

Tot i això, els angles d’inclinació entre 30 i 45 graus funcionaran bé en la majoria de les situacions. Afortunadament, l’angle de la coberta té un impacte menor en la producció dels panells solars que la direcció a la qual estigui orientada la teulada.

La producció òptima d’electricitat es produeix quan les plaques solars estan orientats al sud amb una inclinació igual a 30°. No obstant això, fins i tot si baixa la inclinació de la teulada fins als 5°, la producció només disminueix en un 10% aproximadament.

La conclusió és que, fins i tot si els panells solars no es troben a l’angle perfecte, encara poden oferir un gran rendiment.

Conclusions

En resum, hem de recordar que no necessites viure al lloc més assolellat del teu país, ni tenir una coberta orientada directament al sud per aprofitar els avantatges de l’energia solar: el factor més important per determinar el teu estalvi en energia solar és quant pagues per l’electricitat.

En recórrer a l’energia solar, es redueixen o fins i tot s’eliminen els costos d’electricitat de l’empresa de serveis públics, per això fins i tot si no pots treure el màxim rendiment a la teva instal·lació fotovoltaica, la inversió en energia solar et pot resultar molt rendible.

Si vols millorar l’eficiència energètica de la teva llar mitjançant la instal·lació de plaques solars o un altre sistema, envia un correu a info@incovi.com i te’l resoldrem. No et tallis!

Deixa un comentari