6 aspectes a tenir en compte en la reforma d’un pis antic

6 aspectes a tenir en compte en la reforma d’un pis antic

Reformar un habitatge o local sempre és complicat, però la dificultat augmenta quan intervenim en un pis antic. Tanmateix, aquest tipus d’intervencions també suposen una oportunitat per augmentar el valor del nostre habitatge i millorar-ne l’eficiència energètica.

Aquests són alguns aspectes que cal tenir en compte si vols reformar un pis antic amb èxit:

Consultar la ITE

Abans de començar la reforma d’un pis antic recomanem sempre demanar la ITE (Inspecció Tècnica de l’Edifici) a la comunitat de veïns o administrador de finques. Aquest document ens donarà pistes sobre lestat general de ledifici, clau per començar a plantejar la reforma.

La ITE de vegades té un llenguatge una mica complex, per això recomanem que un tècnic, arquitecte o aparellador, li pugui fer un ull. L’equip d’Incovi us pot ajudar a comprendre-les i saber quins punts afecten la reforma del vostre pis.

Conèixer la normativa

El següent pas seria consultar a la comunitat de veïns si hi ha alguna normativa, interna o externa, que afecti la reforma del nostre pis. Els pisos antics solen estar situats en edificis amb algun tipus de protecció històrica que hem de conèixer. ¡Sempre és aconsellable començar amb bon peu amb els veïns!

Potenciar les preexistències

Als nostres projectes sempre intentem donar valor als elements preexistents que trobem al pis a reformar: terres hidràulics, parets d’obra, motllures… Un pis antic és una mina per explorar!

Un estudi detallat de les preexistències d’un habitatge també ens pot ajudar a l’hora de millorar la seva eficiència energètica. No actuarem igual en una paret massissa de pedra que en una paret de doble fulla ceràmica, per exemple.

Conèixer els elements estructurals

El primer pas abans de reformar un pis antic és saber reconèixer els elements estructurals existents, que solen ser murs de càrrega o pilars. Un cop detectats, podrem valorar si els volem modificar en benefici de la nova distribució.

Un element estructural d’un pis antic es pot modificar, per exemple, mitjançant un estintolament estructural. Per fer-ho haurem de lliurar un projecte firmat per un tècnic a l’ajuntament i informar els veïns del bloc.

Millorar l’aïllament tèrmic

Els pisos antics no solen incorporar cap tipus d’aïllament tèrmic. Per tant, el primer que hem d’estudiar abans de reformar un pis antic, és la millora dels seus recursos passius: aïllament de façana i coberta, protecció solar, ventilació, etc.

Renovar les instal·lacions

Si les instal·lacions que trobem són d’origen o tenen més de 30 anys, recomanem sempre actualitzar-les. Obrir parets o aixecar el terra serà més fàcil ara que en un altre moment, si ja has decidit reformar el teu pis. La inversió sempre val la pena.

Conclusions

Perquè la reforma d’un pis antic sigui un èxit és imprescindible comptar amb l’ajuda de professionals amb experiència en aquest tipus d’obres: arquitectes, aparelladors, personal d’obra, etc.

A Incovi tenim una gran experiència en la reforma d’habitatges i locals amb valor històric. Si vols reformar un pis antic i tens algun dubte, envia un correu a info@incovi.com i te’l resoldrem. No dubtis a consultar-nos!

Deixa un comentari